2009-12-23 10:00:30• hírek • Szatmár.ro

Minden miniszter átment

Cseke Attila
Cseke Attila

A román kormány valamennyi miniszterjelöltje támogató voksot kapott kedden a parlamenti szakbizottsági meghallgatásokon.

Ez a folyamat része az új román kormány beiktatásához szükséges parlamenti eljárásnak, amely szerdán zárul le, amikor a törvényhozó testület egésze szavaz az Emil Boc miniszterelnök-jelölt által javasolt kormány elfogadásáról vagy elutasításáról.
A keddi meghallgatások nem hoztak meglepetést, mindegyik miniszter kényelmes többséggel kapta meg a támogató voksok többségét. Az egészségügyi minisztérium élére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által javasolt Cseke Attila Bihar megyei szenátor volt az egyedüli miniszterjelölt, és egyhangú pozitív véleményezést kapott.

A kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) az RMDSZ-szel alkot koalíciót, amelyet a nem magyar nemzeti kisebbségek képviselőit, valamint a független törvényhozókat tömörítő frakció is támogat.

Bukaresti megfigyelők szerint a miniszterjelölteknek a szakbizottságokban történt elfogadása azt jelzi, hogy a szerdai parlamenti szavazáson az új román kormány várhatóan megkapja a beiktatásához szükséges voksokat.

Ez már a második kormányalakítási kísérlet, miután novemberben a parlament elutasította Lucian Croitoru bankszakember kormányát. A szintén Boc által vezetett legutóbbi teljhatalmú kormány október közepén bukott meg a parlamentben. Bocot most ismét Traian Basescu államfő kérte fel kormányalakításra, miután ez utóbbi december 6-án megnyerte a romániai elnökválasztás második fordulóját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: